Rozporządzenie o odstrzale dzików na terenie Warszawy

Wojewoda mazowiecki Zdzisław Sipiera wydał przed paroma dniami rozporządzenie nakazujące między innymi odstrzał 50 dzików na terenie Warszawy. Odstrzał nie jest rozwiązaniem problemu dzików w mieście. W miejsce zabitych zwierząt wkrótce pojawią się kolejne. Zamiast tego powinniśmy sprawić, by przestrzeń miejska stała się nieatrakcyjna dla dzików. Należy przede wszystkim zabezpieczać pojemniki na odpady, grodzić ogródki działkowe i prowadzić akcje edukacyjne, uczące mieszkańców żeby nie dokarmiali dzikich zwierząt. Należy też zaznaczyć, że dziki żerujące w Warszawie są częścią większego problemu rosnącej populacji tych zwierząt w całej Polsce. W związku ze zmianami klimatycznymi i zmienioną dietą, okres rui u dzików uległ wydłużeniu, a w ciążę zachodzą coraz młodsze samice. Badania wskazują, że głównym winowajcą jest powszechny dostęp do pól kukurydzy oraz dokarmianie zimą przez Koła Łowieckie. Utrudnienie dzikom dostępu do łatwo osiągalnego i atrakcyjnego pożywienia, powinno być priorytetem w walce ze zbyt dużą populacją tych zwierząt.

Jednocześnie sam odstrzał zwierząt w lasach miejskich które często przyjmują postać parków leśnych jest szczególnie niebezpieczny dla mieszkańców i ich zwierząt. Zakładając nawet całkowicie profesjonalną realizację zadań postawionych przez wojewodę nie można wykluczyć ludzkich błędów w identyfikacji celu czy zwyczajnych chybień przy oddawaniu strzałów. Gęste zaludnienie Warszawy zwiększa prawdopodobieństwo wypadków takich jak ten w lesie pod Łęczycą 3 lata temu, gdzie przypadkowo wystrzelona kula przeleciała kilkaset metrów i zabiła młodego mężczyznę siedzącego w samochodzie na parkingu. W odpowiedzi na obawy mieszkańców związane z ostatnim odstrzałem dzików na osiedlu w Jaworznie Lasy Miejskie zapowiadają polowanie w miejscach niezamieszkanych, ale bez wcześniejszego ostrzeżenia okolicznych mieszkańców. Takie postępowanie rodzi wątpliwości dotyczące transparentności procesu oraz sposobu zagwarantowania, że na “niezamieszkanym” obszarze nie będzie spacerowiczów.

Comments are closed.