Nie dla muru wokół Sejmu!

Propozycja Kancelarii Sejmu – aby wybudować trzymetrowy płot otaczający kompleks budynków – to rażąca ingerencja w estetykę przestrzeni, co negatywnie oceniają eksperci zasiadający w warszawskiej Społecznej Radzie Ochrony Dziedzictwa Kulturowego. Kancelaria Sejmu zarezerwowała na ten cel 610 tys. zł, mimo, że projekt został oceniony jako agresywny i sprzeczny z założeniami planu architektonicznego budynku.

Argumenty dotyczące bezpieczeństwa stanowią jedynie – kolejną – zasłonę. Grodzenie to zresztą bardzo popularna w ostatnich latach praktyka, która zmieniła charakter współczesnych miast. Do tej pory była to jednak realizacja ambicji deweloperskich osiedli, a nie wprowadzania nowych standardów dla budynków historycznych.

Kompleks sejmowy na Wiejskiej jest zaprojektowany tak, żeby dzięki wolnej przestrzeni okalającej budynki, każdy mógł znaleźć się w pobliżu centrum władzy. Wyłączenie tego obszaru z przestrzeni wspólnej będzie wiele mówiło o transparentności urzędujących na wiejskiej decydentów i decydentek. Panie marszałku, nawet najwyższy mur, którym się otoczycie, nie pozwoli wam odgrodzić się od rzeczywistości.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się pomysłowi zawłaszczenia wspólnej przestrzeni miasta – należącej do Polek i Polaków – na tworzenie zamkniętego ośrodka władzy. Teren przy sejmie ma wysoką wartość estetyczną i symboliczną dla wszystkich mieszkanek, mieszkańców i gości. Ingerujecie nie tylko w ład przestrzenny, ale w poczucie bezpieczeństwa obywatelek i obywateli. Drogie parlamentarzystki, drodzy parlamentarzyści – jeżeli nie macie nic do ukrycia, nie chowajcie się przed nami za murem!

Comments are closed.