Dziecięca krucjata na Ochocie

Gazeta Stołeczna poinformowała we wtorek o planach zorganizowania na Ochocie parady dzieci z ochockich szkół i przedszkoli z okazji stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Pogłoski na ten temat można było na Ochocie usłyszeć od pewnego czasu, a rodzice byli zaniepokojeni planami przebrania dzieci (również przedszkolaków!) w mundury.

Pomysłodawcą imprezy jest wiceburmistrz dzielnicy – Grzegorz Wysocki. Urząd Dzielnicy twierdzi, że szczegóły parady nie są jeszcze znane, ale jeżeli odpowiada za nią pan Wysocki to jesteśmy pełni jak najgorszych obaw. Grzegorz Wysocki to były polityk Ligi Polskich Rodzin, ale jak sam twierdzi „był już chyba w dziesięciu partiach”. Teraz przebrał się za „apolitycznego samorządowca” z Ochockiej Wspólnoty Samorządowej, która wspólnie z PO i SLD rządzi dzielnicą. Burmistrz Wysocki otwarcie popiera organizowany przez organizacje neofaszystowskie Marsz Niepodległości, nazywa uchodźców terrorystami, a w maju tego roku „zasłynął” również seksistowskimi postem w mediach społecznościowych.

Jak na ironię w Urzędzie Dzielnicy Ochoty odpowiada za oświatę i edukację. Uważamy, że istnieją dużo lepsze sposoby świętowania polskiej niepodległości niż para-wojskowe parady i militarne rekonstrukcje, szczególnie, jeżeli mają w nich brać udział małe dzieci. Jeżeli ochockim urzędnikom brakuje pomysłów, to chętnie pomożemy.

Jutro złożymy w Urzędzie Dzielnicy zapytanie o informację publiczną, dotyczącą kosztów planowanego przedsięwzięcia, jego źródeł finansowania oraz tego, czy dzieci faktycznie zostaną przebrane w mundury. Pozostaje mieć nadzieję, że władze dzielnicy wycofają się z tego pomysłu i wspólnie z rodzicami i pracownikami placówek edukacyjnych wypracują formę świętowania, która nie będzie się kojarzyć z zabawą w wojnę.