Stop rasizmowi!

Przyjdź wyrazić solidarność z zaatakowanymi i powiedzieć nie dla rasizmu! Demonstracja STOP rasistowskim atakom – NIE dla islamofobii! dziś o 18 na patelni!

W nocy z niedzieli na poniedziałek nieznani mężczyźni obrzucili kamieniami warszawski Ośrodek Kultury Muzułmańskiej. To już trzeci atak na ten ośrodek, drugi w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.

W ataku wybito szyby, zniszczono też namiot, który stał przed budynkiem. Dwa miesiące temu zniszczono drzwi wejściowe. Sprawców nie znaleziono. Teraz jednak usłyszeliśmy od ministra Błaszczaka, że ma nadzieję, że sprawcy “wandalizmu” zostaną szybko ujęci i że zachęca do tego, aby nie bagatelizować “żadnego zagrożenia”. Sformułowanie “rasistowski atak” nie przechodzi ministrowi przez gardło.

Eskalacja nienawiści trwa od dawna. Przedstawiciele Ośrodka Kultury Muzułmańskiej otrzymywali w przeszłości pogróżki w tym za pośrednictwem poczty elektronicznej. Dwa lata temu w budynku ktoś rozrzucił świńskie łby. Wcześniej członkowie walczącego z islamem stowarzyszenia Polska Liga Obrony prowadzili idiotyczną akcję wysyłania do warszawskiego meczetu plasterków boczku w kopertach. W czasie budowy ośrodka odbywały się protesty mieszkańców dzielnicy i członków islamofobicznego stowarzyszenia Europa Przyszłości. Budowę ostrzelano również z broni pneumatycznej.

Trudno się jednak dziwić, że minister Błaszczak jest bardzo powściągliwy w ocenie podobnych wydarzeń. Dopiero co wychwalał Marsz Niepodległości zorganizowany przez skrajnie prawicowe ONR wraz z Młodzieżą Wszechpolską, znaną z propagowania “separacji ras”. Marsz, na którym honorowymi gośćmi byli włoscy neofaszyści i słowaccy pogrobowcy ks. Tiso. Na którym krzyczano “Sieg heil”, wymachiwano transparentami wychwalającymi “białą rasę”, “czystą krew” i flagami stylizowanymi na sztandar Trzeciej Rzeszy.

Od ministra Błaszczaka domagamy się jednoznacznego potępienia rasizmu i przedstawienia kompleksowych działań wobec przestępstw powodowanych nienawiścią. Od władz Warszawy domagamy się wyrazów solidarności z naszymi muzułmańskimi sąsiadami i silnego sygnału, że otrzymają oni wsparcie wobec nasilających się ataków.