Mieszkańcy nie mają głosu na Radzie Miasta!

Według Rady Warszawy mieszkańcy głosu nie mają.

Pomimo zapowiedzi przewodniczącej rady Ewy Malinowskiej-Grupińskiej, że wszyscy otrzymają możliwość wypowiedzi, obecni na czwartkowej Radzie Warszawy mieszkańcy i działacze lokatorscy mogli zabrać głos dopiero po północy.

Na ostatniej sesji Rada Miasta procedowała pojedynczo uchwały o odwołaniu od absurdalnej decyzji wojewody mazowieckiego, zmieniającej nazwy 47 warszawskich ulic. Niestety, nawet procedowanie tak oczywistych uchwał nie odbyło się bez partyjnych przepychanek! Radni PiS nie zgodzili się na łączną dyskusję na temat tych uchwał, radni PO nie zgodzili się na przesunięcie punktu na wypowiedzi mieszkańców na wcześniejszą godzinę.

Jest to najlepszy przykład, z jaką powagą większość radnych traktuje problemy dotyczące mieszkańców naszego miasta. Zgromadzeni działacze przyszli na radę upominać się o sprawy fundamentalne, takie jak prawo do bezpiecznego i dostępnego mieszkania. Domagali się poświęcenia im zaledwie 20 minut, by naświetlić w obecności radnych i zgromadzonych mediów swoje postulaty: oddłużenie lokatorów skrzywdzonych przez nieuczciwą politykę czynszową, zapewnienie taniego i bezpiecznego źródła ogrzewania i zadośćuczynienie szkód osób które ucierpiały z powodu reprywatyzacji.

Takie działanie radnych to skandal i parodia demokracji! Rada Warszawy powinna służyć mieszkańcom, a nie przepychankom PO i PiSu. Domagamy się wprowadzenia obligatoryjnego punktu na wypowiedzi mieszkańców na początku sesji Rady Miasta!