Pałac Kultury do wyburzenia?

We wczorajszym wywiadzie minister kultury Gliński stwierdził, że nie ma nic przeciwko zburzeniu Pałacu Kultury. Po raz kolejny obóz PiS pokazuje, jak prostacko i arogancko prowadzi swoją politykę historyczną. Widzieliśmy to podejście przy ogłoszonym w zeszłym tygodniu kuriozalnym zarządzeniu Wojewody Mazowieckiego. Wbrew woli warszawianek i warszawiaków ogłosił on zmianę 47 nazw ulic. Przy okazji, pod pretekstem „dekomunizacji” z miejskiej przestrzeni zniknie też pamięć o bohaterach, którzy ginęli za naszą wolność.

Nie wiemy, jak minister Gliński wyobraża sobie zastąpienie Pałacu i roli, którą pełni dla mieszkańców i mieszkanek stolicy. Gdzie podzieją się cztery teatry, dwa muzea, ogromne ognisko młodzieżowe, basen, sale obrad Rady Warszawy? Co zastąpi Salę Kongresową? Co z iglicą, na której znajduje się stacja nadawcza radia i telewizji? Nie wspominając o kinie, szkołach, uniwersytetach i organizacjach, które wynajmują powierzchnię w Pałacu? Deklaracja Glińskiego wobec pałacu kultury jest przykładem ogólnokrajowej polityki kulturalnej ministerstwa, która opiera się na przejmowaniu kontroli nad kolejnymi instytucjami i aroganckim lekceważeniu ich dorobku. Minister kultury powinien budować a nie niszczyć!

Pałac Kultury stanowi symbol Warszawy. Większość mieszkańców i mieszkanek stolicy nie wyobraża sobie swojego miasta bez niego. Jest najwyższym budynkiem w Polsce, marką Warszawy, atrakcją turystyczną, zabytkiem wpisanym do rejestru i punktem odniesienia w przestrzeni miejskiej. Jak każdy budynek publiczny, miał i ma swoje znaczenie symboliczne, które wszakże zmienia się z czasem. Zmieniający się wygląd, nowy kontekst urbanistyczny, rola w życiu codziennym mieszkańców czy związane z danym budynkiem historyczne wydarzenia nadają mu coraz to nowe znaczenia symboliczne. Minister Gliński powinien zdawać sobie sprawę, że Pałac Kultury od dawna już nie budzi skojarzeń ze swoim pierwszym patronem u nikogo poza obsesjonatami. Dziś potrzebne są nie majaki o burzeniu najbardziej wyrazistego budynku stolicy, ale uchwalenie wreszcie dobrego planu zagospodarowania i wkomponowania Pałacu w przyjazną przestrzeń miejską.