Uchwała antysmogowa nie wystarczy!

Tej jesieni już wiele razy notowaliśmy w Warszawie ilość pyłów zawieszonych przekraczającą normy bezpieczne dla mieszkańców. To wszystko przy wciąż dodatnich temperaturach. Co będzie zimą? Nietrudno się domyślić. Wszyscy znamy nieprzyjemny, duszący zapach spalenizny, który dla wielu mieszkańców Polski jest nieodłączną cechą zimy. W ubiegłym roku mieliśmy okazję poczuć, co dzieje się, gdy ta pora roku jest bardziej wilgotna niż zwykle. Gęsty, duszący dym unoszący się nad ulicami towarzyszył nam przez wiele dni. Co chwilę słychać było apele o nieopuszczenie mieszkań przez dzieci oraz osoby starsze i chore. W komunikatach medialnych brzmi to dość bezosobowo, sprawa wygląda jednak inaczej, gdy bliska osoba cierpi na astmę z powodu smogu i dusi się przy najmniejszym wysiłku. Gdy dziecko płacze, że nie pozwala mu się pobawić się na śniegu ze względu na obawę o jego zdrowie. A w najbardziej tragiczny sposób docierają do nas koszty utrzymującego się smogu, gdy z powodu zanieczyszczenia powietrza ktoś bliski choruje i umiera na nowotwór dróg oddechowych lub choroby układu krążenia.

Jako mieszkańcy mamy prawo domagać się bezpieczeństwa w drodze do pracy czy szkoły, wsparcia przez państwo w chorobie i trudnej sytuacji życiowej, wyrównywania szans osób pochodzących z rodzin o niższym kapitale społecznym lub kulturowym, rozwiązywania problemów związanych z dostępem do mieszkań czy poszanowania naszej wolności osobistej. Mamy również prawo, a państwo obowiązek zapewnienia powietrza, którym oddychanie jest bezpieczne dla zdrowia i życia. Problem smogu nie jest lewicową fanaberią, jest poważnym problemem, który Polska w imię krótkotrwałych zysków lekceważy. Marnym pocieszeniem w tej sytuacji jest fakt, że wszyscy oddychamy tym samym powietrzem – również ci, którzy odpowiedzialni są za obecny stan rzeczy.

Dziś Sejmik Województwa Mazowieckiego przyjął uchwałę antysmogową, koncentrującą się na zakazie stosowania pieców i paliwa najgorszej jakości. Jest to oczywiście krok w dobrą stronę, ale dotyka on jedynie drobnego wycinka problemu. Jako Razem w Warszawie uważamy, że do walki ze smogiem potrzebny jest pilnie kompleksowy program skoordynowanych działań. Potrzebujemy większej liczby stacji monitorujących jakość powietrza, co pomoże lepiej zdiagnozować źródła problemu, a następnie opracować skuteczne metody jego likwidacji. Potrzebujemy ograniczenia ruchu samochodowego oraz poprawy jakości komunikacji miejskiej i podmiejskiej, co zachęciłoby mieszkańców Mazowsza i aglomeracji warszawskiej do pozostawienia samochodu w garażu. Potrzebujemy większych obszarów zieleni miejskiej. Potrzebujemy lokalnych kampanii rzetelnie informujących o tym, jak możemy ograniczać ilość wdychanych i emitowanych zanieczyszczeń. Przede wszystkim jednak potrzebujemy woli polityków na wszystkich szczeblach, by znaleźć rozwiązanie problemu oraz podjąć realne i szybkie działania, niepolegające jednak na tak często proponowanym karaniu najuboższych mieszkańców Polski.