Protest mieszkańców spółdzielni Bródno

Wspieramy protest mieszkańców na 40-lecie spółdzielni “Bródno”! W piątek 20 października o godzinie 17 Spółdzielnia Mieszkaniowa “Bródno” organizuje swoje 40-lecie w Teatrze Rampa. Tymczasem trudno ostatnio wskazać powody do świętowania.

W ostatnim czasie działania spółdzielni wzbudzały wiele kontrowersji. W listopadzie 2016 r. zniszczono podwórko przy Suwalskiej 28 w związku z planowaną inwestycją Bródno Centrum. Wycięto drzewa pod miejsca parkingowe zanim jeszcze uzyskano pozwolenie na budowę nowych bloków (ostatecznie do dzisiaj nie zostało wydane). Działacze spółdzielni wykazali się wtedy wyjątkową arogancją – nikt z zarządu spółdzielni nie pojawił się na zwołanym w tej sprawie specjalnym posiedzeniu Rady Dzielnicy, a obecni tam radni klubu spółdzielni (“Mieszkańcy Bródna – Targówka – Zacisza”) oraz burmistrz Sławomir Antonik (przewodniczący spółdzielczej rady jednego z czterech osiedli SM “Bródno”) odmówili wyjaśnień.

Mieszkańcy spółdzielni skarżą się na nietransparentność działań i sute zarobki przyznawane sobie przez działaczy spółdzielni. W 2015 roku dokonano zmiany statutu, wskutek której wynagrodzenia osób pełniących funkcje w Radzie Nadzorczej i Radach Osiedli wzrosły dwukrotnie. Władze SM “Bródno” ukrywają przed członkami spółdzielni wysokość wynagrodzeń członków jej zarządu oraz wiele innych informacji, które zgodnie z prawem powinny być dostępne.

Członkowie i członkinie spółdzielni, działacze grupy Mieszkańcy SM Bródno oraz lokalni aktywiści partii Razem utworzyli nieformalny ruch dla zmian w SM “Bródno”, którego celem jest zmiana metod zarządzania SM “Bródno”. Ostatnie – 4 już spotkanie ruchu zgromadziło 120 osób. Nie zgadzamy się na arogancję spółdzielczych działaczy. Czas przywrócić SM “Bródno” mieszkańcom!