PO w Warszawie reprezentuje interesy deweloperów

Platforma Obywatelska w Warszawie tworzy jedno środowisko interesu z firmami deweloperskimi. Widać to dobrze w aferze reprywatyzacyjnej. Teraz okazuje się, że odpowiedzialny za skandaliczny brak nadzoru nad Biurem Gospodarowania Nieruchomościami, były wiceprezydent Jarosław Jóźwiak reprezentuje interesy deweloperów z DOM Development. Z ramienia obsługującej dewelopera kancelarii prawnej negocjuje z władzami miasta zmiany w planach zagospodarowania przestrzennego na Białołęce. Nie przeszkadza to Jóźwiakowi reprezentować miasto w radach nadzorczych spółek (m.in. jest przewodniczącym rady nadzorczej miejskich wodociągów).

Sprawa jest tym bardziej bulwersująca, że sprawa dotyczy inwestycji, z powodu której wycięto nad Kanałem Żerańskim blisko 700 drzew – w okolicy, w której za chwile rozpocznie się budowa gazociągu, która pozbawi mieszkańców kolejnych 4 tysięcy drzew. Radni tłumaczyli do niedawna, że nie mogli jej zablokować, ze względu na zapisy planu zagospodarowania przestrzennego. Jednocześnie zmiany w MPZP nastąpiły bardzo szybko, gdy okazało się, że w interesie dewelopera jest wygodny dojazd do osiedla. W miejscu zwykłego skrzyżowania DOM Development zażyczył sobie ronda, nie uwzględniającego okolicznej zabudowy, które spowoduje znaczne utrudnienia wyjazdu z hali parkingowej na kilkaset aut.

Przyzwyczailiśmy się już, że działacze Platformy Obywatelskiej w Warszawie są gotowi wypełnić wszystkie zachcianki deweloperów. Szczególnie widać to na Białołęce, która powszechnie przywoływana jest jako deweloperski raj, a jednocześnie obszar klęski urbanistycznej. Dzielnica, w której usługi komunalne nie nadążają za inwestycjami mieszkaniowymi, gdzie brakuje przedszkoli, szkół, chodników, czy lokali użytkowych. Przewodniczącym dzielnicowej komisji Inwestycji, Infrastruktury i Planowania przestrzennego jest Waldemar Roszak, do niedawna pracujący dla spółki JW. Construction, a wiceprzewodniczącym – Zbigniew Madziar, pracownik firmy deweloperskiej ATAL, znanej z tego, że na jej warszawskich budowach pracują niewolnicy z Korei Północnej (w tej sprawie organizowaliśmy protest w zeszłym roku).

Domagamy się od Prezydent Warszawy odwołania Jarosława Jóźwiaka z rad nadzorczych spółek MPWiK oraz CORP Sp. z o.o.