Studentki i studenci żądają równouprawnienia na ASP

Skoro 77% osób studiujących na uczelniach artystycznych to kobiety, dlaczego w kadrze jest zaledwie 22% profesorek? W Polsce tylko uczelnie teologiczne wypadają pod tym względem gorzej. Patriarchalne mechanizmy władzy, silnie obecne na uczelniach artystycznych, sprawiają, że kobiety nie chcą lub nie mogą awansować w strukturach akademickich.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Fundację Katarzyny Kozyry pokazują, że studenci znacznie częściej niż studentki otrzymują propozycje asystentury czy wsparcie i zachętę do pracy ze strony wykładowców, niezależnie od osiągnięć naukowych. Ponadto, co 5. studentka doświadczyła od osób prowadzących zajęcia niechcianych komentarzy dotyczących urody, ciała i seksualności, co 3. studiująca osoba – uwag lub zachowań świadczących o niechęci lub wrogości, zaś co 20. – niechcianych zachowań seksualnych.

Studentki i studenci warszawskiej ASP zwracają się z apelem do rektora prof. Adama Myjaka – chcą zatrudnienia specjalistki lub specjalisty ds. równouprawnienia. Każda i każdy może wspomóc ich dążenia, podpisując list otwarty: bit.ly/RektorASP

Zdecydowane i skuteczne zapobieganie oraz przeciwdziałanie wszelkim formom dyskryminacji powinno być akademickim standardem.

Więcej szczegółów na stronie protestu: https://www.facebook.com/CzarnyprotestASP/

[Grafika: zdjęcie przedstawia studentki i studentów podczas protestu pod ASP. Na zdjęciu widać transparent: “Żądamy specjalistki na ASP ds równouprawnienia”. Autor zdjęcia Filip Madejski. U góry widać napis: “Studentki i studenci ASP żądają równych praw”. Poniżej, mniejszymi literami: “77% osób studiujących na uczelniach artystycznych to kobiety. Brak mechanizmów antydyskryminacyjnych sprawia że w kadrze uczelni zostaje tylko 22% profesorek”. U dołu widać napis: Podpisz List bit.ly/RektorASP”.]