ustawa reprywatyzacyjna potrzebna od zaraz!

Koniec mydlenia oczu – ustawa reprywatyzacyjna potrzebna od zaraz!

Dziś w Sądzie Okręgowym odbędzie się kolejna rozprawa wytoczona z powództwa cywilnego przez kamieniczników przeciwko najemcom ze Schroegera 72. Warto pamiętać, że ofiarami reprywatyzacji zostali nie tylko lokatorzy, ale też drobni rzemieślnicy i sprzedawcy. Także w przypadku najemców kamienicy na Bielanach mechanizm reprywatyzacji pogłębia nierówności społeczne.

Jak to działa? Adwokat posiada wątpliwe pełnomocnictwa z 1948 roku. Miasto oddaje państwowe mienie bez analizy sytuacji. W następstwie nieprawdopodobnie szczęśliwego dla kamieniczników “zwrotu” mienia, lokatorzy i najemcy próbują stawić czoła nagłym podwyżkom czynszów. Opłaty pobierane są bez potwierdzeń, a stan techniczny budynków pogarsza się. Warto przypomnieć, że w sąsiedniej kamienicy handlarka nieruchomości, doprowadziła do rozebrania dachu nad poddaszem zamieszkiwanym przez matkę samodzielnie wychowującą 10-letnie, poważnie chore dziecko.

W tym samym czasie, gdy ważą się losy całych rodzin, sprawą fałszerstwa dokumentów i nielegalnej decyzji zwrotowej zajmują się niezależnie sądy administracyjne oraz prokuratura we Wrocławiu. Na początku 2017 roku Samorządowe Kolegium Odwoławcze unieważniło decyzję zwrotową. Niestety, 12 września Wojewódzki Sąd Administracyjny dopatrzył się uchybień formalnych w decyzji SKO.

Wszystko wskazuje na to, że proces będzie się toczyć jeszcze latami i skończy się później niż rujnujące zdrowie i życie mieszkańców procesy cywilne wytaczane przez kamieniczników. Jedyną drogą do odzyskania przez pokrzywdzonych utraconego mienia będą wieloletnie, kosztowne procesy cywilne. Wiele osób nie dożyje sprawiedliwości lub nie będzie miało środków, by znów o nią walczyć.

Doświadczenia poszkodowanych i ich rodzin podkopują wiarę w sprawiedliwość systemu sądowniczego oraz kierują uwagę setek tysięcy osób w Polsce w stronę demagogów obiecujących “zrobienie porządku” z sędziami. Kolejne komisje nie proponują mieszkańcom reform, a jedynie służą walce o fotel prezydenta Warszawy.

Razem w Warszawie opowiada się za rozwiązaniem systemowym, jakim jest ustawa reprywatyzacyjna, wygaszająca roszczenia za symbolicznym odszkodowaniem. Bez kompleksowego rozwiązania Polska latami będzie się mierzyć z nieszczęściem mieszkańców zagrożonych eksmisją, a wraz z nim – z ciągłym spadkiem zaufania do sądownictwa. Czy ludzie, którzy stracą mieszkania i dorobek całego życia będą w stanie dochodzić odszkodowań od kamieniczników za kilka lat, gdy w końcu zapadną decyzje unieważniające zwroty budynków? W obecnej sytuacji odpowiedź nasuwa się sama.

[Grafika: zdjęcie przedstawia budynek przy Schroegera 72. U góry znajduje się napis “ustawa reprywatyzacyjna potrzebna natychmiast”. Poniżej, mniejszymi literami: “Dziś kolejna z serii spraw kamieniczników przeciw mieszkańcom i najemcom ze Schroegera 72.Bez kompleksowych rozwiązań ciągle będziemy mierzyć się z nieszczęściem zagrożonych eksmisją mieszkańców. Potrzebujemy ustawy reprywatyzacyjnej, by zatrzymać czyścicieli kamienic!”]