Warszawska strefa zmilitaryzowana

Za 10 lat zamiast cywilnego Lotniska Chopina powstać ma… tajna strefa „X”.

Obecnie na Okęciu funkcjonują obok siebie cywilny Port Lotniczy im. Fryderyka Chopina i Wojskowy Port Lotniczy Warszawa – Okęcie. Rząd Prawa i Sprawiedliwości planuje to zmienić po wybudowaniu Centralnego Portu Lotniczego. PiS zaczął już proponować absurdalne rozwiązania dla terenu obecnego lotniska. 600 hektarów w sercu Warszawy, zamiast zostać przekazanym w ręce mieszkanek i mieszkańców, stanie się tajemniczą strefą zmilitaryzowaną.

Warto dyskutować o tym, co zrobić z ogromnymi połaciami terenu i przyszłością polityki transportowej Warszawy. Myślenie o strategicznym rozwoju największego miasta w Polsce wymaga jednak czegoś więcej niż oddawanie go na zabawę w czołgi albo uprzykrzanie życia mieszkankom i mieszkańcom hukiem myśliwców.

Partii Razem zależy na zrównoważonym rozwoju Warszawy i racjonalnym planowaniu przestrzennym. Dlatego nie możemy dopuścić do tego, aby ziściła się wizja autorstwa PiS, która zamienia nasze miasto w strefę zmilitaryzowaną. Jaki będzie następny krok: przerobić gmach Sejmu na garaż dla czołgów, a posłów przenieść do twierdzy Modlin?