Radni PO i PiS złożyli Śródmieście w hołdzie kardynałowi Nyczowi

Radni koalicji PO PiS złożyli Śródmieście w hołdzie Kardynałowi Nyczowi.

Pomimo stanowczego sprzeciwu mieszkańców, organizacji miejskich i lokatorskich, Rada Dzielnicy Śródmieście pozytywnie zaopiniowała plan zagospodarowania okolicy ul. Poznańskiej.

Rok temu plan został negatywnie zaopiniowany przez radę. Wczoraj, podczas burzliwego posiedzenia, ze strony radnych wielokrotnie padały uwagi że interesy mieszkańców są nie do pogodzenia z interesem deweloperów. Radni Platformy Obywatelskiej obraźliwie określali zgromadzonych mieszkańców, wypowiadając się – “proszę uspokoić swoje bulteriery” “podobne słowa co tu, padały w Niemczech w latach 30”.

Zaopiniowany plan realizuje interesy kurii warszawskiej i deweloperów, przewidując m.in. wieżowce w miejscu dawnego liceum Hoffmanowej i terenów zielonych. Miasto ma obowiązek tworzyć przestrzeń, która zapewnia mieszkańcom dostęp do zaspokajania podstawowych potrzeb, blisko miejsca zamieszkania. W mieście, w którym zanieczyszczenie powietrza regularnie przekracza stan krytyczny, zwiększenie gęstości zabudowy, a co za tym idzie, wzrost natężenia ruchu samochodowego to skandaliczny pomysł.