Godne warunki zatrudnienia w kulturze

Rozpowszechnione przekonanie, ze artyści karmią się powietrzem lub że do tworzenia kultury wystarczy entuzjazm, jest błędne. Jak dowodzą naukowcy, twórczynie i twórcy kultury też muszą jeść. Bardzo pomaga im również perspektywa emerytury oraz stabilność zawodowa i prawa pracownicze.

Tymczasem jedna z najważniejszych instytucji kultury w Polsce, Instytut Adama Mickiewicza, który chwali się, że “robi wszystko, by zapewnić pracownikom przyjazne środowisko pracy, w którym w pełni mogą wykorzystywać swój potencjał” najwyraźniej uważa inaczej: ogłosili oni konkurs na stanowisko, w którym forma współpracy to umowa o świadczenie usług z osobą fizyczną lub prowadzącą działalność gospodarczą.

Jako Razem będziemy dążyć do tego, by wszyscy pracownicy i pracowniczki publicznych domów kultury, muzeów, galerii sztuki, filharmonii, teatrów, bibliotek oraz niepublicznych podmiotów finansowanych ze środków publicznych byli zatrudniani na umowę o pracę.

Razem możemy to zmienić! Nie bądź jak IAM! Szanuj twórczynie i twórców kultury!