Demonstracja “mieszkanie plus eksmisja”

Wczoraj wzięliśmy udział w demonstracji Mieszkanie plus Eksmisja. Marsz na Nowogrodzką. Wspólnie z innymi partiami politycznymi, stowarzyszeniami lokatorskimi, związkami zawodowymi i innymi organizacjami społecznymi przeszliśmy pod siedzibę Prawa i Sprawiedliwości. Mimo złej pogody w marszu wzięło udział kilkaset osób, aby domagać się zmiany złego prawa, pozwalającego na eksmisję na bruk, bez wyroku sądu i bez prawa do lokalu socjalnego.

Podczas demonstracji Justyna Samolińska z zarządu krajowego Partii Razem mówiła o tym, jak ważna jest prawna ochrona lokatorów. Za czasów rządów Platformy Obywatelskiej pozwolono na kompletne ignorowanie prawa pracy. Teraz, przez najem instytucjonalny, PiS zezwala na to samo w dziedzinie mieszkalnictwa. Niszczenie prawnej ochrony lokatorów, sprawi że nikt, kto mieszka w wynajętym mieszkaniu, nie będzie mógł się czuć bezpieczny.

Wierzymy, że dzięki naszym wspólnym protestom, uda się zmienić złe prawo. Solidarność naszą bronią!