Gratulujemy Zielonemu Mazowszu wygranej!

Gratulujemy stowarzyszeniu Zielone Mazowsze wygranej przed Naczelnym Sądem Administracyjnym! NSA przyznał, że przy planowaniu inwestycji na obszarach klinów napowietrzających Warszawę powinna brać udział także strona społeczna. To, jaka zabudowa będzie powstawała na tych terenach i w jaki sposób będzie zagospodarowana przestrzeń, jest kluczowe dla stanu zdrowia i jakości życia wszystkich warszawiaków i warszawianek.

Skandaliczne jest jednak, że tak oczywistych praw trzeba domagać się przed sądem. Mimo fatalnej jakości powietrza w Warszawie, dla władz miasta wciąż kluczowy jest interes deweloperów i inwestorów.

Pamiętajmy, że obok koniecznych regulacji dotyczących spalanych paliw, jakości pieców i kotłów i ograniczeń w transporcie samochodowym, właściwa wymiana powietrza w mieście jest jednym z głównych sposobów walki ze smogiem. Jest to również sposób najmniej obciążający obywatelki i obywateli. Nie wymaga od nich nakładów finansowych ani zmiany swoich zachowań.

Decyzja NSA to kolejny krok w dobrą stronę w walce o jakość powietrza, a tym samym o nasze zdrowie. Raz jeszcze gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów działaczkom i działaczom Zielonego Mazowsza.