Paraliż komunikacyjny na Woli

Wolę pogrążają źle skoordynowane remonty i roboty drogowo-kolejowe. Do budowy trzech stacji metra, na czas których zamknięte są odcinki ulic Płockiej i Górczewskiej, doszły remonty trzech wiaduktów wzdłuż Warszawskiej Obwodowej Linii Kolejowej. Zamieszanie wokół wpisania do rejestru zabytków wiaduktu kolejowego nad ulicą Obozową sprawiło, że do ostatniej chwili nie było wiadomo, czy ulica ta będzie zamknięta dla ruchu. Zamiast czterech linii tramwajowych kursujących zamkniętym odcinkiem wprowadzono jedynie dwie fragmentaryczne zastępcze linie autobusowe. W dniu rozpoczęcia remontu wiadomo było, że mające potrwać początkowo nieco ponad 2 tygodnie prace będą miały 14 dni opóźnienia.

W ubiegłym tygodniu, po nocnych obradach komisji zajmującej się remontem postanowiono, że od rana 19 lipca ulica Obozowa będzie jednak znów otwarta dla ruchu. Nie byłaby to zła wiadomość, gdyby nie fakt, że spowodowało to natychmiastowe zmiany w komunikacji – przywrócono stare linie autobusowe, a linię Z-4 usunięto bez uprzedzenia.

Do wakacyjnych remontów dołączył również remont mostu Śląsko-Dąbrowskiego. Prace spowodowały skrócenie trasy kolejnej linii autobusowej – 190, ostatniej, która zapewniała wielu mieszkańcom Woli bezpośrednie połączenie z centrum ich dzielnicy i ważnymi węzłami komunikacyjnymi. W weekend 14-16 lipca miała miejsce wymiana nawierzchni na ulicy Elekcyjnej, a od poniedziałku 24 lipca nawet na dwa lata przestaną kursować tramwaje wzdłuż ulicy Kasprzaka.

Mieszkańcy i mieszkanki Woli zasługują na poważne traktowanie i lepszą komunikację publiczną. Remonty infrastruktury i budowa metra są niezbędne, ale sezon wakacyjny nie powoduje, że władza może przestać liczyć się z ludźmi. Żądamy przywrócenia dogodnych połączeń autobusowych z ważnymi miejscami na Woli, jak np. z ratuszem oraz przychodnią i szpitalem na Płockiej. Żądamy, aby władze dzielnicy informowały z właściwym wyprzedzeniem o zawieszaniu linii komunikacji publicznej i zamknięciach głównych ulic na Woli nie tylko osoby regularnie odwiedzające dzielnicowe strony internetowe, ale też tych, którzy nie korzystają z Internetu.

Dość chaosu transportowego!