Spotkania na Bródnie

Za nami już trzecie spotkanie spółdzielców i spółdzielczyń w ramach wspólnej z Mieszkańcy SM Bródno inicjatywy budowy Ruchu dla Zmian w Spółdzielni Mieszkaniowej „Bródno”. Tym razem, dzięki zaangażowaniu mieszkańców i mieszkanek w promocję wydarzenia, pojawiło się aż 120 osób. Dyskutowaliśmy na temat strategii demokratycznej zmiany organów spółdzielni.

Rozmawialiśmy również o uchwałach przygotowanych przez aktywistów, które zostały odrzucone na ostatnim Walnym Zgromadzeniu. Osobom nie rozeznanym w systemie dowożenia osób na Walne może się wydać dziwne, że nie przeszła uchwała zobowiązująca Zarząd SM „Bródno” do organizacji Walnych Zgromadzeń na osiedlu Bródno, a nie na Pradze Północ.
Zgromadzenie opowiedziało się również przeciwko przejrzystym rozliczeniom centralnego ogrzewania (aktualnie toczy się postępowanie sądowe w wyniku pozwu zbiorowego mieszkańców o zawyżanie opłat za media). Taki sam los spotkał uchwałę dotyczącą publikacji z wyprzedzeniem dokumentów procedowanych na Walnych Zgromadzeniach w internecie oraz cofnięcia nieuzasadnionego podniesienia diet organów centralnych i osiedlowych spółdzielni o 100 procent.

Uważamy że nadszedł czas na demokratyczne zmiany w SM „Bródno”. I jest nas coraz więcej. #SMBródno