Daleko od przedszkola

Na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej czytamy:

“Pierwsze lata życia dziecka decydują o jego rozwoju i dalszych losach. Znacząca część możliwości intelektualnych człowieka kształtuje się w pierwszych latach życia. Większość wrodzonych predyspozycji rozwija się intensywnie w wieku przedszkolnym, dotyczy to także zdolności uczenia się. Działania edukacyjne, stymulowanie rozwoju intelektualnego i społecznego dziecka przynoszą najlepsze rezultaty właśnie w okresie przedszkolnym. jest to także najlepszy okres na zapobieganie ewentualnym trudnościami w nauce – niwelowanie dysharmonii rozwojowych, terapię zaburzeń, wyrównywanie zaniedbań środowiskowych”.

Jak ten zapis ma się do rzeczywistości?
O dostępności przedszkoli, jakości opieki oraz tego, czy przedszkola stymulują rozwój dziecka i wyrównują zaniedbania środowiska oraz o tym czy i jak dostępność przedszkoli wpływa na równouprawnienie kobiet i szanse na rynku pracy porozmawiamy na spotkaniu pt. “Daleko od przedszkola”, które odbędzie się we wtorek 28 czerwca o godz. 18:00 w Klubokawiarni Kiciakocia, al. Stanów Zjednoczonych 68, Warszawa.

Spotkanie poprowadzi Katarzyna Komadowska, działaczka Razem, absolwentka wydziału slawistyki UJ, magistrantka UW – pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna, zainteresowania: czytanie prasy prawicowej w kolejce po bułki.

W spotkaniu weźmie również udział Rafał Pląsek – Asystent w Instytucie Studiów Politycznych PAN, doktorant Wydziału Pedagogicznego UW, gdzie przygotowuje rozprawę doktorską na temat przemian polskiego systemu szkolnego po 1989 roku, zainteresowania naukowe: socjologia edukacji oraz polityka społeczna, szczególnie w zakresie systemu pomocy społecznej.

Serdecznie zapraszamy!